Ekonomi

Altın fiyatları için 15:30’a dikkat

Altın fiyatları bugün açıklanacak ABD enflasyonu öncesi doların değer kaybetmesinden destek bularak yükselmeye başladı. Gram altın yüzde 0.74 yükseldi.

Altının yönü bugün saat 15:30’da açıklanacak kritik ABD enflasyon rakamlarının ardından belirlenecek. Ancak bundan önce doların küresel para birimleri karşısında değer kaybetmesi nedeniyle altın fiyatları yükselişteydi.

Gram altın yüzde 0,74 artışla 1.252 TL’de seyrediyor.

Çeyrek altın 2.123 TL

​Cumhuriyet altını 8.615 TL

“PEK ÇOK VERİ BU HAFTA AÇIKLANACAK”

Bu hafta ABD’de altın fiyatları için belirleyici olabilecek birçok veri açıklanacak: Çarşamba günü TÜFE enflasyonu ve Fed toplantı tutanakları, Perşembe günü ÜFE enflasyonu, Cuma günü perakende satışlar ve ilk çeyrek şirket finansalları. Bu yoğun veri akışında altın fiyatları açısından her bir kalem çok değerli olsa da en belirleyici olarak ABD enflasyon verileri öne çıkıyor. Beklentilerin üzerinde bir manşet ve çekirdek enflasyon verisinin açıklanması durumunda ABD’de daha sıkı bir para politikası fiyatlanabilir, dolayısıyla getiri eğrisi yükselebilir ve dolar değer kazanabilir. Güçlü bir dolar senaryosu altın fiyatları için olumsuz olacaktır. Tersi senaryoda ise düşük gelecek enflasyon verileri piyasanın faiz indirimi beklentilerini güçlendirecek, doların üzerindeki değer kaybı baskısını artıracak ve altın fiyatlarını destekleyici olacaktır.

Dolar, ABD’de kritik enflasyonun açıklanacağı güne 19,30 TL’den başlarken, euro 21,0953 TL’den başladı.

Bugün Fed’in para politikasında taraf tutacak bir veri açıklanacak: ABD enflasyonu

Enflasyon rakamları, bir ekonominin Fed için aşırı ısınıp ısınmadığını gösterdiği için yatırımcılar tarafından takip edilir. ABD’de enflasyonun Mart ayında aylık %0,2 artması bekleniyor. Enflasyon Şubat’ta yüzde 0.4 arttı.

Açıklanacak enflasyon öncesinde dolar, küresel para birimleri karşısında değer kaybediyor. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi yüzde 0,14 düşüşle 101,74 oldu.

Türkiye’nin şubat ayı cari açık rakamları açıklandı. Cari açık 8,5 milyar dolar olan beklentilere karşı 8,78 milyar dolar arttı. Açıklanan son sayı ile 12 aylık cari açık 2023 yılı Şubat ayında 51,9 milyar dolardan 55,4 milyar dolara yükseldi. Şubat ayında açıklanan rakamlarda dış ticaret açığı etkili oldu.

Dün açıklanan sanayi üretim rakamlarında Şubat ayında yaşanan deprem felaketinin etkileri görüldü. Sanayi üretimi Şubat ayında aylık %6 düştü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Evden eve nakliyat
kartal evden eve nakliyat
Başa dön tuşu