Ekonomi

Avrupa hisseleri faiz indirimi beklentileri ve enerji sektörüyle değer kazandı

Avrupa hisse senetleri, büyük merkez bankalarının faiz indirimlerine ilişkin umutların tazelenmesi ve enerji sektöründeki yükselişin etkisiyle bugün artış kaydetti. TSİ 0830 itibariyle, pan-Avrupa STOXX 600 endeksi, İngiltere piyasalarının resmi tatil nedeniyle kapalı olmasına rağmen %0,3’lük bir artış kaydetti.

Yatırımcı duyarlılığı, Avrupa Merkez Bankası Baş Ekonomisti Philip Lane’in hizmet enflasyonundaki gevşeme göz önüne alındığında Haziran ayında faiz indirimi için daha güçlü bir durum gördüğünü belirten bir raporla arttı. Buna ek olarak, Cuma günü açıklanan ABD istihdam raporunun daha az güçlü olması, Federal Rezerv’in de yıl içinde faiz oranlarını düşürebileceği beklentilerinin artmasına neden oldu.

Morningstar’ın Avrupa piyasası stratejisti Michael Field, veriler ECB’nin olası faiz indirimi için olumlu bir şekilde hizalanırken, Fed’in kararının ekonomik verilerin daha fazla analiz edilmesini gerektireceğini belirtti.

Enerji sektörü, Suudi Arabistan’ın Haziran ayı için ham petrol fiyatlarını artırdığını açıklaması ve Gazze’de ateşkes ihtimalinin düşük görünmesi üzerine petrol fiyatlarının yükselmesiyle en iyi performans gösteren sektörler arasında yer aldı. Ancak Avrupa hisse senetleri, Avrupa işletmelerinin sağlığı, Orta Doğu gerilimleri ve ECB’nin Haziran sonrası politika yönüne ilişkin endişelerle yılın başından bu yana bir miktar karardı.

Yılbaşından bugüne STOXX 600 yaklaşık %6 artarak, büyümesi Fed’in faiz indirimlerinin zamanlaması da dahil olmak üzere belirsizlikler nedeniyle engellenen ABD S&P 500 endeksinin %7’nin üzerindeki artışının gerisinde kaldı.

Goldman Sachs, STOXX 600 şirketleri için 2024 kazanç büyüme tahminini %3’ten %6’ya yükseltti ve bunu yüksek emtia fiyatlarına, kalıcı enflasyona, daha zayıf bir para birimine ve daha güçlü ekonomik büyümeye bağladı.

Morningstar’dan Field, son kazanç sezonunu yorumladı ve önemli sürprizler olmadan beklentileri büyük ölçüde karşıladığını belirtti. Ancak, yüksek değerlemelerin yatırımcılar tarafından yeni bilgilerin aşırı incelenmesine yol açtığını belirtti.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Şirket haberlerinde, İspanyol savunma ve teknoloji firması Indra, küresel gerginliklerin ortasında hava savunmasına yönelik güçlü taleple desteklenen ilk çeyrek net kârında %40 artış bildirdikten sonra hisselerinin %7,2 arttığını gördü.

Fransız petrol grubu Maurel et Prom’un hisseleri Venezuela’daki operasyonları için özel bir lisans almasının ardından %8,3 yükseldi.

Buna karşılık, Fransız bilişim şirketi Atos’un hisseleri dalgalı işlemlerin ortasında %5,2’lik bir düşüş yaşadı. Borç yükü altındaki şirket, borcun yeniden yapılandırılması ve nakit infüzyonu için dört yatırımcı teklifi açıkladı ve potansiyel “mevcut hissedarların büyük ölçüde seyreltilmesi” konusunda uyarıda bulundu.

Diğer piyasa hareketlerinde, Hollandalı posta şirketi PostNL’nin hisseleri, beklenenden daha büyük bir ilk çeyrek zararı bildirdikten sonra %3,5 düştü. Deutsche Post’un hisseleri de %3,6 oranında azaldı. Ayrıca, Danimarkalı işitme cihazı üreticisi Demant A/S’nin hisseleri ilk çeyrek satışlarındaki düşüş nedeniyle %3,6 değer kaybetti.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Evden eve nakliyat
kartal evden eve nakliyat
Başa dön tuşu