AYT sınavı öğrenci ve aileleri ekonomik zorlukla karşı karşıya bıraktı
Haberler: DİLAN KUTLU/ Kamera: DURSUN ALKAYA
Üniversite sınavının ikinci oturumu olan Alan Yeterlik Sınavı ( ayt ) bugün yapılmıştır. Öğrenciler sınavda ter içinde kalırken, aileler heyecanla okul önünde bekledi. Oğlunun sınavdan çıkmasını bekleyen bir veli, “Bu ekonomik şartlarda tabi ki bu durumda işimiz zor, biz ne yapıyorsak onu yapıyoruz. ankara Okutmayı düşünüyoruz. Kiralar çok yüksek ve ben de öğretmenim. Üniversitede en önemlisi barınma ve beslenme olan çocuk kitaplarının maliyeti daha da artacak. Maalesef her şeyin ekonomiye bağlı olduğunu belirten Mehmet Işık, üniversite kazansa çocuğunu Ankara dışına gönderemeyeceğini belirterek, “Şu anda sadece nefes alıyoruz, yaşamıyoruz. Mutluyuz çünkü. Masraflarımızı karşılayabildik. Çocuğa ‘yanınızdayız’ diyoruz ama ancak manevi destek verebiliyoruz. Maddi destek olunca iş bitiyor” dedi.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Yüksek Öğrenim Kurumu Sınavının (YKS) ikinci oturumu. ayt bugün Türkiye genelinde gerçekleştirildi. 10:45’te başlıyor ayt , 13:15’te sona erdi. AYT’ye 2 milyon 573 bin 156 aday katıldı.
Üçüncü son oturum olan Yabancı Dil Sınavı (YDT) yarın saat 15.45’te başlayacak ve adaylara 120 dakika süre verilecek.
Adaylar sınavda terlerken, aileleri de dışarıda çocuklarını bekledi. Ankara’da sınava giren adaylar ve aileleri duygu ve niyetlerini ANKA’ya bildirdi. HaberlerAjansına söyledi.
“YURTLAR ÇOK PAHALI, BAŞKA ŞEHRE GİDERSENİZ YURT ÇOK PAHALI”
Çocuğunun bu yıl ikinci kez üniversite sınavına girdiğini söyleyen Şahin Kılınç, Ankara dışında bir üniversite kazanması durumunda “simit satarak da olsa” masraflarını karşılayacağını söyledi.
Kılınç, “Çocuğum tıp okumak istiyor. Ben memurum. Bizim çocuklarımız sınava hazırlanırken aileler dershanelerde, dershanelerdeydiler… Çok külfetli. Mevcut ekonomiye göre okulların gideri çok yüksek” dedi. bir memur belli. Üniversiteden sonra yurtlar çok pahalı. Başka bir şehre gitse yurt çok pahalı. Özel okula yıllık 14 bin verdim. Bugün o para 80 bin” dedi.
“YURDU GÖNDEREBİLİR MİYİM YA DA SORUNLARIMIZ VAR MI?'”
Hatice Gümüşay, “Yiyip içtiğimizi kıstık. Her şeyi kıstık, çocuklarımızı eğitimden gönderdik. Ankara kazanırsa üstünü kapatmak zorunda kalacağım ama çok zorlanacağım özellikle kiralar… ‘Yurdu gönderebilecek miyim, yarıda bırakabilecek miyim?’ gibi sorunlar yaşanıyor” diye konuştu.
“AYNI ŞEHİRDE BULUŞMAK MÜMKÜN OLMADIĞINDA ŞEHİR DIŞINA İNANMIYORUM”
Başka bir veli ise “Aynı şehirde tanışmak pek mümkün olmasa da şehir dışında olduğunu düşünmüyorum.
Okulun kapısında çocuğunun sınava girmesini bekleyen Alpay Eşar, “Her şey gibi eğitimi de alt üst ettiler. Çocuklarımızı yarışa soktuk. Üniversite bitince iş kaygısı başlayacak. ‘Çocuklarımız neden yurt dışına gitmek istiyor’ diye sormuyoruz. “Nerede kazanılır, nerede yaşanır, nerede okunur herkesin ortak sorunu. Ekonomik sorunlar herkesi etkiliyor. Yurt sorunu herkesin ortak sorunu. Bütün belediyeler yurt yapmalıdır.
“ÜNİVERSİTENİN GİDERLERİNE DAHA FAZLA, EN DEĞERLİ BARINMA, BESLENME…
Oğlunun sınavdan çıkmasını bekleyen bir öğretmen, “Bu ekonomik şartlarda tabi sorun şu ki Ankara’da öğretmenlik yapmak için ne yapabiliriz diye düşünüyoruz. Kiralar çok yüksek üstelik ben bir öğretmen.Oğlumla birlikte öğrencilerim sınava giriyor, herkesin asıl derdi bir soru bankası 250 “Kaç tane kitap aldık hatırlamıyorum. Kaç tane kitap aldığımızı hatırlamıyorum. En değerlisi barınma ve beslenme olan çocuk kitaplarının maliyeti daha da artacak. Ne yazık ki her şey ekonomiye bağlı” dedi.
Mehmet Işık, Ankara dışında üniversite kazansa çocuğunu gönderemeyeceğini belirterek, “Şu anda sadece nefes alıyoruz, yaşamıyoruz. Masraflarımızı karşılayabilirsek ne mutlu bize. Çocuğa diyoruz ki” Biz arkandayız’ ama biz sadece manevi destek verebiliriz, maddi destek olunca iş biter.
Üniversite sınavına giren Şebnem Özuzma, üniversiteden mezun olduktan sonra işsiz kalma telaşı içinde olduğunu söyledi.
habercamlidere.xyz