Yaşam

Jokha Alharthi’nin en iyi kitap ödüllü şok edici romanı: Portakal Ağacı

ensonhaber.com

Narenciye Ağacı sosyal statü, zenginlik, arzu ve kadın temsili hakkında bir romandır. Ummanlı bir İngiliz üniversitesinde öğrenci olan Zuhur’un geçmişle bugün arasında kalan hikayesini anlatıyor. İngiltere’de arkadaş edinmeye ve asimile olmaya çalışırken, hayatının merkezinde yer alan ilişkilere odaklanıyor.

Bunların başında Zuhur’un Arap Yarımadası’ndan ayrıldıktan kısa bir süre sonra ölen ve her zaman büyükannesi olarak gördüğü Bint Amir ile olan bağı vardır.

Bint Amir’in zorlu hayatı ve içinde yaşadığı şartlara dair tarihsel anlatı parçalar halinde gözler önüne serilirken, Zuhur’un yalıtılmış ve tamamlanmamış şimdisi de kurgu boyunca gözler önüne serilir, zaman geçtikçe bir anlatı diğerine geçer ve rüyalar anılara karışır.

En iyi kitap ödülü

TIME’ın ve The New Yorker’ın 2022’nin En İyi Kitabı listelerinde yer alan Narenciye Ağacı, Ortadoğu, zenginlik, sosyal statü ve her şeyden önce bir hanımefendi olarak varoluş hakkında dokunaklı bir anlatı.

Kitap hakkında ne dediler?

“Muhteşem… nefes kesici bir şekilde saran.”

TIME, Yılın En Yeterli Kitabı

Davetkar… Alharthi’nin dünyasında umut verici görünen sadece gelecek değil; Geçmişi de gözden geçirme imkanı ve fırsatı.”

New York Times Kitap İncelemesi

“Kadınların çektiği acıları derinden anlıyor ve az yer açmış bir toplumun dalgalarını aşıyor. Alharthi, karakterleri aynı anda duygularının kozmikliğini ve deneyimlerinin benzersiz kültürel bağlamını vurgulayabilir. Narenciye Ağacı, bir yas ve yabancılaşma benzetmesi ve Alharthi burada, acı çekmenin zamansızlığında asılı kalma hissini yakalayan bir ton geliştirdi.”

Washington post

Ummanlı bir İngiliz üniversitesi öğrencisi olan Zuhur, hafıza ve hesaplaşma konulu bu romanında, ‘geçmişten bir anı geri getirme ya da yeniden yaşama’ ihtimalini ararken, kısa süre önce ölen büyükannesini düşünür… yıkıcı kuraklık, yoksulluk ve kıtlık dalgalarıyla çarpıştı. Alharthi, merkezinde kadınların ezici kırılganlığının bir mozaiğini inşa ediyor.”

New Yorklu

Muhteşem ve dokunaklı bir hasret hikayesi… Bu roman, Alharthi’nin hak ettiği edebi itibarını sağlamlaştırıyor.”

Yayıncılar Haftalık

Dolunayın Kadınları için Booker Uluslararası Edebiyat Ödülü’nü (2019) kazanan Alharthi, yurtdışında okuyan Ummanlı genç bir kadının karşılaştığı zorlukların çok klasik büyükannesine dair üzücü anılarıyla nasıl birleştiğini göstermek için hayali, değişken bir yapı kullanıyor.

Kirkus

Kitap sayfası için iletişim:

[email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu