Ekonomi

ABD’nin “Tek Yıldızı” titriyor!

Emre ERGÜL

Bayrağında 50 eyaletinin yıldızlarını taşıyan Amerika Birleşik Devletleri, başkanlık seçimlerine 280 gün kala “bölünme endişesi” ile karşı karşıya… Sebebi ise “Tek Yıldızlı devlet” olarak bilinen Teksas. “… Teksas’ın Cumhuriyetçi Valisi Greg Abbot, 10 Ocak’tan bu yana Demokrat Lider Joe Joe ile birlikte. Biden ve yönetiminin bayrağını kaldırdı…

10 Ocak’ta başlayan gerilim zincirinin son halkası, Yargıtay’ın 5’e 4 oyla Meksika tarafındaki dikenli tellerin kaldırılması yönünde aldığı karar oldu. Kararı tanımayan Başrahip, Biden’ın gönderdiği Ulusal Muhafızların sınıra girmesine izin vermedi. Ayrıca eyalet sınır muhafızları, Valinin talimatıyla hafta sonu itibarıyla sınırdaki konteynerlerin duvarına yerleştirilen dikenli telleri güçlendirmeye başladı.

Teksas-Beyaz Saray geriliminin diplomasi yoluyla çözülmesi umulurken, 25 Cumhuriyetçi eyalet Teksas ve valisini desteklediklerini açıkladı; Biden yönetimini Meksika’da insan, uyuşturucu ve silah ticaretine karşı yeterli önlemi almamakla suçladı.

Fox News’in haberine göre milyarder George Soros da tartışmaya katıldı ve Teksas’ın Cumhuriyetçilerden Demokratlara geçmesi için cebini açtı. Soros’un eyaletteki sol görüşlü 5 merkeze 3 milyon dolar maddi yardımda bulunduğu ve onlardan seçim kampanyalarını artırmalarını istediği belirtiliyor. Durumu uzaktan keyifle izleyen ülke ise Rusya…

Eski Rusya Devlet Başkanı ve şimdiki Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en yakın isimlerinden biri olan Dmitry Medvedev, mesajında ​​ne düşündüğünü umursamadığını ve dikenli tel örmeye devam ettiğini duyurdu.

“Yaşananlar Amerikan hegemonyasının sonunun canlı bir örneğidir.” Kriz, Teksas Valisi Abbott’un Biden yönetimini sınır güvenliği konusunda yeterli önlem almamakla suçlaması ve çoğunlukla düzensiz göçmenlerin ABD’ye geçmek için tercih ettiği Kartal Geçidi’ndeki sınır bölgesine yaklaşık 4 kilometrelik dikenli tel döşenmesi talimatı vermesiyle başladı. .

Biden yönetimi ayrıca sınır güvenliğinin federal hükümetin yetkisinde olduğunu belirterek dikenli tellerin kaldırılması için ABD Yüksek Mahkemesi’ne başvurdu. Yargıtay, Meksika’nın ucundaki Rio Grande Nehri boyunca uzanan dikenli tellerin kaldırılması emrini vermişti ancak Teksas Valisi Abbot’un bu karara uymayacağını açıklamasının ardından Biden hükümetiyle olan anlaşmazlık daha da tırmandı.

Kriz 10 Ocak’ta çıktı

10 Ocak: Teksas Eyalet Muhafızları, Ulusal Sınır Devriyesinin Shelby Park’a güvenlik kameraları yerleştirmesini engelledi. (Devlet Muhafızları teknik olarak ABD Ordusunun bir parçasıdır. Ancak ABD yasalarına göre, Eyalet Muhafızları emirleri federal merkezden değil, kendi eyaletlerinin valisinden alırlar.)

12 Ocak:Meksika, sınırı geçmeye çalışırken iki çocuk ve bir kadının boğulduğunu duyurdu.

15 Ocak:Teksas Eyalet Muhafızları bir Ulusal Sınır Devriyesi ajanını durdurdu ve sorguladı.

17 Ocak: ABD İç Güvenlik Bakanlığı Teksas yerel yönetimini uyardı: “Sınırdaki Eagle Pass’a (Shelby Park’ın bulunduğu yer) uyguladığınız ablukayı kaldırın.” Teksas Başsavcısı “Teslim olmayacağız” dedi.

22 Ocak:Yargıtay dikenli tellerin kaldırılmasına karar verdi.

23 Ocak:Ulusal Güvenlik, Teksas’ı resmi bir mektupta “Kartal Geçidi’ni sınır devriyelerine açması” konusunda uyardı.

26 Ocak: Ulusal Güvenlik uyarıyı tekrarladı. Yerel Teksas yetkilileri dikenli telleri güçlendirmeye başladı.

“Devletler ‘ulusal boşanmada’ ayrılmalı”

Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Marjorie Taylor Greene, Teksas krizi sonrasında yaptığı davette, ülkenin kırmızı (Cumhuriyetçi) ve mavi (Demokrat) eyaletlerinin “ulusal boşanma” yoluyla ayrılması gerektiğini belirtti. ‘Ulusal boşanma’ ABD’de bir süredir kullanılan siyasi bir terimdir. Anlam bölünmesi değil, siyasal olarak farklı yönetilmek söz konusudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu