Haber

Depremden etkilenen 10 ilde olağanüstü hal ilan edilmesi kararı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı.

8 Şubat saat 01.00 itibariyle Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da olağanüstü hal ilan edildi.

OHAL 3 ay sürecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlanan karara göre, Anayasa’nın 119. maddesi ve 2935 Sayılı İnanılmaz Devlet Kanunu’nun 3. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi kapsamında, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep , Hatay, Kahramanmaraş, Kilis Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’da bugün saat 01:00 itibariyle 3 aylık olağanüstü hal ilan edildi.

YARIN KURULDA GÖRÜŞECEĞİZ

Öte yandan olağanüstü hal ilanının 9 Şubat Perşembe günü Meclis’te görüşülmesine karar verildi. Resmi Gazete’de yayımlanan Olağanüstü Hal kararı önce TBMM’ye, ardından da Genel Kurul’a sunulacak. Görüşmelerin ardından Genel Kurul’da oylamaya sunulacak.

Olağanüstü hal için en az 151 milletvekilinin oyunu gerekiyor. Milletvekillerinin deprem bölgesinde yoğun olması nedeniyle olağanüstü hal kararının Perşembe gününe ertelendiği belirtildi.

ACİL DURUM NE SAĞLAYACAK?

Kanuna göre, Olağanüstü Hal kararından sonra afetzedelerin kurtarılması için gerekli olan para ile her türlü taşınır ve taşınmaz mal ve yapılacak işler ile temin edilemeyen zarar ve ziyanın tazmin edilmesi hızla, para, mal ve çalışma zorunluluğu ile sağlanacaktır.

Gerekli harcamalar öncelikle kamu kaynak ve yardımlarından karşılanacaktır. Olağanüstü hal ilan edilen bölgedeki kamu kurum ve kuruluşları ile tüzel ve gerçek kişiler, talep edilecek veya talep edilecek arazi, arsa, bina, tesis, araç, gereç, gıda, ilaç ve tıbbi malzeme, giyecek ve diğer kalemleri vermek zorunda kalacak. onlara dayatılan.

ORTA 18-60 YAŞINDAKİ VATANDAŞLAR VERİLEN İŞLERİ YAPMAK ZORUNDADIR

Bu amaçla, öncelikle o bölgedeki genel ve katma bütçeli daireler ile kamu iktisadi teşebbüs ve kuruluşları ile bunlara bağlı kuruluşlar ile mahalli idarelere başvurulacaktır. Bu kaynaklardan ihtiyaçların zamanında ve usulüne uygun olarak karşılanmaması halinde, bölgedeki özel kuruluşlara ve gerçek kişilere, imkanları ve kaynakları dikkate alınarak sorumluluk yüklenecektir.

Bölge sınırları içinde temin edilmesi zorunlu olan gıda, giyecek, araç, gereç, ilaç ve tıbbi malzeme gibi kalemlerin bölge sınırları içinde temin edilememesi durumunda bu Kanun hükümleri uygulanarak mecburi olarak en yakın bölgelerden temin edilir. Olağanüstü hal ilan edilen bölgelerde yaşayan 18 ile 60 yaş arasındaki vatandaşlar, olağanüstü hal nedeniyle kendilerine verilecek işleri yapmakla yükümlü olacak.

ACİL DURUM İLANINDA KOORDİNASYON

Olağanüstü hal ilanına uyulması, Cumhurbaşkanlığı veya görevlendireceği Cumhurbaşkanı Yardımcısı veya bakanlık tarafından sağlanır.

Bu amaçla ilgili bakanlıkların temsilcilerinden oluşacak Mükemmellik Devlet Uyum Konseyi kurulacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu